Прокуратурата трябва да плати 80 000 лв. на един от роднините

...
Прокуратурата трябва да плати 80 000 лв. на един от роднините
Коментари Харесай

Прокуратурата ще плати 80 000 лв. заради шесторно убийство

Прокуратурата би трябвало да заплати 80 000 лева. на един от роднините на жертвите на жестокото шесторно ликвидиране в Нови Искър преди 3 години. Софийският градски съд присъди компенсацията, откакто реши, че държавното обвиняване не си е свършило работата да залови килъра Росен Ангелов, който в продължение на години се е укривал от правораздаването, оповестява.

Вечерта на 31 декември 2017 година Росен Ангелов умъртви някогашната си другарка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 година отиде в къщата ѝ и простреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, щерка ѝ Нанси Иванова, новият ѝ другар Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов.

Росен Ангелов беше търсен в продължение на една седмица, само че се самоуби преди да бъде арестуван. След нещастието стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 година е бил наказан за следващ път за блудничество с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче по този начин и не е била изпълнена, тъй като се e укрил.

Именно поради това Иво Кюхов – наследник на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, е завел иск против прокуратурата за 95 000 лв. по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Според него бездействието на държавното обвиняване по привеждане в осъществяване на влязлата в действие присъда на Ангелов е в директна причинна връзка с последвалото грубо ликвидиране на околните му.

Съдия Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) присъжда на Кюхов обезщетение от 50 000 лв. за убитата му майка, както и 30 000 лв. поради гибелта на сестра му. Отделно прокуратурата би трябвало да заплати и над 6000 лв. за разходи. Кюхов изиска и 15 000 лв. и поради претърпените неимуществени вреди от гибелта на племенницата му Нанси, с която бил доста непосредствен, но съдът отхвърли желае му, откакто реши, че не е показал задоволително доказателства.

В решението си съдът припомня, че прокурорът обезпечава дефинитивно привеждането в осъществяване на присъдите, макар че съответните дейности се правят от службите на министерствата на правораздаването и на вътрешните работи. От своя страна прокуратурата твърди, че няма причинна връзка сред укриването на Ангелов и последвалото ликвидиране, защото нямало гаранция, че няма да го извърши, в случай че беше влезнал в пандиза, тъй като до 31 декември 2017 година е щял да бъде освободен. Според съда обаче по този начин и не са показани доказателства, че в продължение на 8 години са били подхванати задоволително ефикасни и навременни ограничения за търсене и задържане на Ангелов, с цел да бъде вкаран в пандиза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР